fredag 28. august 2015

Verdens beste festkake!


Oppskrift, tekst og foto: Franciska Munck-Johansen

Hva får man hvis man blander tre av verdens beste kaker? Brownies, Pavlova og Verdens beste? Da får man dette festfyrverkeriet av en kake!

Saftig browniesbunn med hjemmelaget vaniljekrem og lettpisket krem, lagt sammen med luftig marengsbunn og toppet med friske bær! En uslåelig kake som passer til alle de små og store festene.

Det meste kan gjøres ferdig dagen før, slik at det bare er å legge kaken sammen før servering.

Verdens beste festkake
15 - 20 kakestykker

Brownies
6 mellomstore egg

300 g muscavadosukker eller mørk rørsukker

300 g vanlig sukker

250 g god mørk sjokolade
450 g meierismør

300 g hvetemel
3 ts ekte vaniljeekstrakt eller frø fra 2 vaniljestenger

200 g marsipan

Marengsbunn
4 eggehviter
1/4 ts salt
250 g sukker
2 ts Maizena
1 ts eddik

Vaniljekrem
Frø fra en vaniljestang eller 2 ts vaniljesukker
5 dl matfløte eller kremfløte
4 eggeplommer
100 g sukker
25 g Maizena

Pynt
3 dl kremfløte
1 ss sukker
Bringebær, blåbær, jordbær (2 pakker av hver)
evt flagg
Litt melis til pynt

Sett stekeovnen på 120 grader. Bruk over og undervarme.

Start med marengsbunnen. Smør en liten langpanne ca 20 x 30 cm, og ha i bakepapir.

Ha eggehvitene og salt i en bolle. Pass på at bollen er helt ren og at du ikke får med eggeplomme. (Det gjør at marengsen ikke vil stivne). Pisk eggehvitene på lav hastighet til de skummer. Når skummet begynner å stivne tilsetter du sukkeret litt av gangen samt Maizena og eddik. Pisk til du får en myk og blank marengs og alt sukkeret er oppløst. Pass på at du ikke visper for lenge, da blir blandingen klumpete.

Hell marengsen i langpannen. Stek kaken ca. 1 1/2 time på nederste rille i stekeovnen til bunnen er sprø. Skru av ovnen og la marengsen stå i stekeovnen til den er avkjølt, gjerne over natten.

Lag brownien. Sett stekeovnen på 175 grader varmluft.


Smør en liten langpanne ca 20 x 30 cm, og ha i bakepapir.

Rør sammen egg og sukker med en stor visp. Ikke rør for mye, det skal ikke være eggedosis.
Smelt smøret i en kasserolle.
Ta kasserollen av platen og rør inn sjokoladen som er delt i mindre biter. Rør til du får en glatt og myk masse.
Ha massen i eggeblandingen mens du rører godt.
Sikt melet i bollen. Bland i alt det tørre til du får en deilig seigtflytende røre.
Tilsett revet marsipan litt om gangen. Rør i mellom, slik at marsipanen blir godt fordelt i røren.
Ha røren i langpannen.
Stekes på 175 grader varmluft i 20 – 25 minutter.
Følg godt med fra det har gått ca. 15 minutter.

Hele hemmeligheten er å steke brownien akkurat passe. Brownie kan ha en nesten flytende kjerne. Den må for all del ikke bli stekt for mye. Stekeprosessen fortsetter etter kaken er tatt ut av ovnen.
Ta kaken ut av ovnen, la den stå med et tørkehåndkle over, slik at den ikke blir tør.

Lag vaniljekremen. Skjær vaniljestangen halvt igjennom. Ta ut frøene. Ha fløte, vaniljestang og frøene fra vaniljestangen i en kasserolle. La den stå til den akkurat koker. Rør med en visp innimellom.

Ta frem en bolle og visp sammen eggeplommer, sukker og Maizena. Tilsett den varme fløteblandingen litt av gangen i eggeblandingen. Rør godt med en visp imens. Ha alt tilbake i kasserollen.

Varm forsiktig opp på nytt. Det er viktig at vaniljekremen ikke koker, da kan den skille seg. kremen blir tykkere etterhvert som den blir varmere. Når den begynner å tykne tar du den bort fra varmen . Rør til den blir tykkere. (Hvis ikke den blir tykk nok tar du den tilbake på varmen til den får ønsket konsistens.)

Sett kaken sammen rett før servering, da holder marengsen seg sprø og god.

Gjør klar bærene. Pisk kremen stiv, smak til med sukker.

Legg først brownien på et stort fat, ha på halvparten av vaniljekremen, så halvparten av kremen og litt bær. Legg over marengsen, ha på resten av vaniljekremen og bær, legg gjerne litt bær rundt kaken også. Da er kaken klar til servering.



10 kommentarer:

  1. Takk for fyldig oppskrift på fantastisk kake! Den ser virkelig god ut!

    SvarSlett
  2. Særlig bildet av alle de friske bærene☺

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg er også veldig glad i friske bær på kaker :-)

      Slett
  3. Kan du gi noen råd i hvordan starte en blogg?

    SvarSlett
    Svar
    1. Google: "Tips til å starte en blogg" da finner du mange gode tips! Lykke til! :-)

      Slett
  4. Svar
    1. Ja, sjokoladen skal smeltes. Men du smelter den i smøret som det står:

      Smelt smøret i en kasserolle.
Ta kasserollen av platen og rør inn sjokoladen som er delt i mindre biter.

      Du trenger altså ikke smelte den på forhånd.

      Vennlig hilsen
      Franciska :-)

      Slett
  5. Går det an å lage brownisen uten marsipan? Må jeg da evt. justere oppskriften på bunnen kanskje? Familie med nøtteallergi!

    SvarSlett

Jeg setter stor pris på alle kommentarer! Jeg leser alle og svarer på alle spørsmål.
Klikk gjerne liker hvis du liker innlegget!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...